Hvad er forskellen på Bomberør og Romerlys
Romerlys er fyrværkeri som skyder små ildkugler op. Romerlyset er i dag lavet af et paprør, oprindeligt var affyringsrøret lavet af bambus.
Romerlyset virker ved, at man tænder en lunte i toppen af røret, som langsomt brænder ned gennem røret. I røret ligger flere lag: ‘stjerner’ ildkuglen der skydes op, samt krudt (en form for sortkrudt) og et mellemlag, der holder lagene på plads i røret og sikrer, at gløder ikke antænder næste lag for tidligt.
Romerlys skyder udelukkende ildkugler i modsætning til et bomberør, som udskyder små bomber med flotte effekter.
Romerlys blev tidligere brugt af militæret, til kortvarigt at oplyse et mindre område, samt til at signalere med, da man ved fremstilling af romerlys, kan pakke “stjernerne” i forskellige farver og antal, og derved lave en farvekode, som kan ses på stor afstand – især i mørke, hvor signalering tidligere var et stort problem.
Man ser ofte Romerlys i junior sortimenter eller i familie pakker. Bomberør er mere for dem som godt kan lide et stort knald, da de sender store brag op i luften, som springer og fylder himlen med flotte effekter.
Bomberør og romerlys er opbygget så krudtet sidder meget løst dvs. at det tager lidt tid for hvert skud at blive sendt op i luften.
Rakettens opbygning
Raketten har ikke ændret sig meget siden at københavn blev bombarderet med dem i starten af 1800-tallet. De består stadig den dag i dag af en styrepind før vi når op til selve raketten.
Raketten består af 3 dele: lunten, motoren og kapselen. Der må i en raket højst være 75 gram nem krudt i en raket i Danmark. For at få gang i raketten skal lunten tændes. Lunten Sætter gang i motoren, mens den brænder videre til kapselen. I kapselen befinder alle de små stjerner der springer ud, ved hjælp af en sortkrudts midte og former en effekt på nattehimlen.
Langt de fleste raketter er lavet af sortkrudt, som er en blanding af svovl, trækul og kaliumnitrat, når du sætter ild til, udvikler krudtet gas, som udvider sig og driver raketten frem. Tilsætningsstoffer i krudtet udvikler lys i forskellige farver, og små kugler af krudt skydes i alle retninger, når raketten eksploderer, raketternes stjerner brænder forskelligt alt efter, hvilke metaller der er i raketten. Mange raketter er store, så man kan blive bange for at få dem i hovedet. Men raketter er lavet, så eksplosionen i luften skiller pinden og hylsteret af pap, så de falder ned hver for sig. Pinden er også ofte firkantet, så den snurrer rundt i luften for at bremse sig selv.
De 5 bedste fyrværkeriråd
- Brug altid beskyttelsesbriller. Det her er det absolut vigtigste råd, til alle som skal fyre krudt af til nytår. Desværre havde kun 30% af de tilskadekomne, husket beskyttelses brillerne til nytåret 2020/2021.
- Brug kun godkendt fyrværkeri. Ulovligt og hjemmelavet fyrværkeri, kan springe i hovedet på dig. Alt lovligt fyrværkeri er CE mærket. Derudover skal der medfølge en dansk brugervejledning, som angiver sikkerhedsafstand til fyrværkeriet. Så du må derfor ikke importere udenlandsk fyrværkeri, selvom der er CE mærket.
- Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden. 1 ud af 4 fyrværkeriskader, er håndskader. Fingre eller hele hånden, kan blive sprængt af, hvis der er fejl i fyrværkeriet. Så affyr rakketer og bomberør fra en lodret raketholder, stil batterier og andet på fast underlag, så de står stabilt.
- Hold sikkerhedsafstand og læn dig ikke ind over fyrværkeriet. Det er meget vigtigt at du ikke læner dig ind over fyrværkeri når du tænder det, anvend evt. en tændpind, til optænding af batterier og raketter.
- Gå aldrig tilbage til en fuser. Man kan aldrig stole på en fuser, den har allerede én gang vist at den ikke virker, og så skal du være på vagt. Lad den ligge i første omgang, samt sørg for at andre ikke kommer til skade på den.
Batteriers opbygning
Et batteri består af en masse sammenkædet paprør, som hver indeholder en bombette, som skyder op ved hjælp af en lille krudtladning. For at bombetten ikke eksplodere før den skal, er der en tidsforsinkelse. Der må maks være 25 gram nem krudt pr paprør i et batteri. Et almindeligt batteri må indehold maks 1 kilo nem krudt og et compound batteri må indeholde maks 2 kilo nem krudt.
Da batteriet består af en masse paprør med hver deres effekt, kan man derved skyde effekterne op i forskelligt tempo, modsat raketten. Batteriet kan konstrueres i forskellige variationer, som kunne være i vifte, lodret eller vinkel. Et vifte batteri skyder bombetterne op en række af gangen i en Z bevægelse. Et batteri der skyder lodret, skyder bombetter lige op i luften. Det er den mest almindelige konstruktion af batterier. Vinkel batteri skyder bombetterne op i luften i forskellige vinkler, den kan forveksles med vifte batterier. Har en form for W bevægelse, hvor den starter fx fra højre mod venstre og næste række starter også fra højre. Der findes også andre former som batterier der skyder i V bevægelse .
Se hele vores udvalg her